Vijftien tips bij een verstopte gootsteen

 In Geen categorie

Een verstopte gootsteen is een vervelend probleem. Wanneer u hiermee te maken heeft, stroomt het water niet of nauwelijks meer weg. Heeft u de verstopping onlangs verholpen, maar is deze inmiddels alweer terug? Dan zit u waarschijnlijk met de handen in uw haar. De kans is namelijk groot dat u niet meer weet wat u moet doen. Om u een handje te helpen, geven wij in onderstaande tekst vijftien tips bij een verstopte gootsteen. Deze tips hebben zowel betrekking op het verhelpen van een verstopte gootsteen als op het voorkomen ervan.

1. Gebruik een ontstopper

Wilt u een verstopte gootsteen ontstoppen? Dan kunt u hiervoor in eerste instantie gebruikmaken van een ontstopper. Heeft u deze niet in huis? Schaf deze dan aan bij de plaatselijke bouwmarkt. Plaats de zuignap van de ontstopper volledig over de afvoer en pomp een paar keer heen en weer. Komt er rommel naar boven? Verwijder dit dan handmatig en gooi het in de prullenbak. Komt er niets omhoog? Ga dan niet te wild heen en weer. Op deze manier kan de verstopping namelijk verder de afvoer in schieten.

2. Afwasmiddel en water door de afvoer gieten

Heeft u geen ontstopper in huis? Geen probleem, want ook met huis-, tuin- en keukenproducten kunt u uw gootsteen ontstoppen. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak afwasmiddel gebruikt om een verstopte gootsteen te ontstoppen. Wilt u dit ook proberen? Giet dan wat afwasmiddel in de afvoer en laat dit tien minuutjes intrekken. Zet ondertussen de waterkoker aan. Zijn de tien minuten om? Giet het kokende water dan door de afvoer. Grote kans dat uw verstopping zo verdwijnt.

3. Soda kan ook werken

Niet alleen afwasmiddel helpt bij een verstopte gootsteen, maar ook soda. Gebruikt u deze methode om uw gootsteen te ontstoppen? Los dan eerst wat soda op in kokend water. Is de soda opgelost? Giet het middeltje dan door de afvoer. Werkt dit niet? Herhaal het dan een paar keer. U kunt de soda ook eerst in de afvoer strooien. Laat dit dan wel altijd eerst even inwerken. Giet er vervolgens warm water achteraan.

4. Mix soda met azijn

Heeft de combinatie van soda en kokend water geen effect? Probeer soda en azijn dan eens met elkaar te mixen. Azijn is een stuk agressiever dan water. Hierdoor is de kans aanwezig dat de verstopping met deze combinatie wel verholpen wordt. Ook bij deze methode brengt u eerst de soda in de afvoer in. Wacht zo’n tien minuutjes en giet er vervolgens een flinke scheut azijn achteraan. Door de chemische reactie die ontstaat, verdwijnen afvalresten uit uw afvoer vaak richting het riool.

5. Ontstoppingsmiddel gebruiken

Heeft u thuis geen soda of azijn? Of werken de bovenstaande twee methodes gewoonweg niet? Dan kunt u ook ontstoppingsmiddel gebruiken. Ontstoppingsmiddel is tegenwoordig in haast iedere supermarkt wel te koop. Dit middel is vaak een stuk agressiever dan de combinaties van soda en water en soda en azijn. Hierdoor is de kans op het verhelpen van de verstopping een stuk groter. Ontstoppingsmiddel is echter ook een stuk slechter voor het milieu. Maak dus een weloverwogen keuze!

6. Gebruikte koffie door afvoer spullen

De meeste mensen gooien gebruikte koffie altijd in de prullenbak. Wist u echter ook dat koffiedik een verstopping van uw gootsteen kan voorkomen? Het goedje zorgt er namelijk voor dat rommel zich een stuk lastiger aan de binnenkant van het leidingwerk kan hechten. De kans op een verstopte gootsteen wordt dus een stuk kleiner wanneer u regelmatig gebruikte koffie door uw gootsteen spoelt.

7. De afvoer doorspuiten

Lukt het niet om uw gootsteen met de eerder genoemde middeltjes te ontstoppen? Dan is de verstopping mogelijk een stuk hardnekkiger dan gedacht. In dat geval kunt u de sifon verwijderen. Duw vervolgens een tuinslang zo’n 25 centimeter de afvoer in. Plak de opening van de afvoer af met tape en draai de kraan voorzichtig open. Lekt er geen water uit? Zet de kraan dan volledig open. De kans is aanwezig dat de verstopping zo wegspoelt.

8. Trekveer gebruiken

Zit de verstopping betrekkelijk diep in de afvoer van uw gootsteen? Dan hebben bovenstaande methodes mogelijk geen zin. In dat geval gebruikt u een trekveer. Ook deze is te koop in een bouwmarkt. Breng de veer voorzichtig in uw afvoer in door rondjes te draaien. Draai door tot u bij de verstopping bent en trek de veer dan rustig terug. Mogelijk komt de verstopping zo mee.

9. Sifon schoonmaken

Een verstopping in de afvoer van uw gootsteen hoeft niet altijd heel diep te zitten. Het kan ook zo zijn dat de verstopping vlak voor of vlak na het sifon zit. In dat geval kunt u de verstopping mogelijk ook verhelpen door het sifon te verwijderen. In sommige gevallen ziet u de rommel al zitten. Verwijder dit zo goed mogelijk. Doe dit nooit met scherpe voorwerpen, want zo kunt u de afvoer beschadigen.

verstopte gootsteen10. Laat verstopte gootsteen ontstoppen

Zit de verstopping ondanks verwoede pogingen nog steeds in de afvoer van uw gootsteen? Schakel dan een loodgieter in om uw afvoer te ontstoppen. Een loodgieter weet precies hoe hij een verstopte gootsteen moet ontstoppen. Met behulp van een professional bent u dan ook altijd snel verlost van een verstopping in de afvoer van uw gootsteen.

11. Let op wat u wegspoelt

De meeste mensen spoelen van alles en nog wat door hun afvoer. Zo worden borden vaak eerst afgespoeld voordat ze in de vaatwasser geplaatst worden. De etensresten die nog op het bord aanwezig zijn, verdwijnen vervolgens in de afvoer. Hier kan het gaan ophopen, waardoor een verstopping binnen de kortste keren geboren is. Spoel etensresten daarom niet door de afvoer, maar gooi ze in de prullenbak.

12. Plaats een zeefje in de afvoer

Een verstopte gootsteen is betrekkelijk eenvoudig te voorkomen. Hoe? Door een zeefje in uw afvoer te plaatsen. Dit zeefje houdt namelijk een groot deel van de rommel tegen. Kleine afvalresten kunnen weliswaar door het zeefje heen, maar de grotere afvalstukken worden opgevangen. Hierdoor is de kans op een verstopte afvoer een stuk kleiner. Heeft u een zeefje geplaatst? Dan is het wel zaak deze regelmatig te legen. Dit doet u natuurlijk niet boven de afvoer van uw gootsteen, maar boven de prullenbak.

13. Maak de gootsteen geregeld schoon

Wanneer u uw gootsteen vrijwel nooit schoonmaakt, kan er makkelijk een verstopping ontstaan. In dat geval is de kans namelijk groot dat afvalresten in de leiding blijven hangen en zich vast gaan hechten. Geef uw gootsteen dan ook regelmatig een schoonmaakbeurt. Door uw gootsteen goed schoon te houden, beperkt u de kans op een toekomstige verstopping.

14. Spoel nooit vet door de afvoer van uw gootsteen

Er zijn heel wat mensen die vet door hun afvoer spoelen. Doe dit echter nooit, zelfs niet als het slechts kleine hoeveelheden zijn. Het grote probleem met vet is dat het kan gaan stollen in de afvoer. Wanneer vet eenmaal gestold is, wordt een deel van de afvoer dus geblokkeerd. Hierdoor kan water lastiger passeren. Wanneer u regelmatig vet door de afvoer spoelt, is de kans op een verstopte gootsteen dus vrij groot.

15. Afvoer regelmatig door laten spuiten

Heeft u regelmatig te maken met een verstopte gootsteen? En werken ook de bovenstaande methodes niet? Kies er dan voor om de afvoer van uw gootsteen regelmatig door te laten spuiten. Dit kan een loodgieter voor u doen. Een loodgieter beschikt over speciale apparatuur, waardoor hij uw afvoer onder hoge druk door kan spuiten. Hierdoor verdwijnt vrijwel alle aanslag die aan de binnenkant van het leidingwerk zit.

Recent Posts

Leave a Comment

radiator